• Stacks Image 33784
  • Stacks Image 33786

2016

twee zuilen met LED verlichting
10x10x360 cm
opdrachtgever: Rots Maatwerk/Gemeente Doetinchem
Jaar & Dag is een kunstwerk wat is toegevoegd aan een fontein/waterspeelplaats in Doetinchem. Het bestaat uit twee zuilen die heel langzaam van kleur veranderen. De ene zuil doorloopt in 24 uur de hele kleurencirkel, de andere doet daar een heel jaar over. Zo krijgt dus elk moment van de dag en elk moment in het jaar zijn eigen kleur.

De Fontein ligt aan het Mark Tenant plantsoen, genoemd naar de canadees onder wiens leiding Doetinchem bevrijd werd in april 1945, vandaar dat die maand rood is als overheersende kleur van de Canadese vlag, een maand later is de kleur langzaam in oranje veranderd en wordt de bevrijding van heel Nederland gevierd.

Stacks Image 293322
Tijdsbeleving;

Ons leven word voor een groot deel bepaald door de kalender en de klok. Oorspronkelijk was de klok niet meer dan de zon die opkwam en weer onderging; de draaiing van de aarde om z’n as. En de kalender werd bepaald door de seizoenen die jaarlijks kwamen; één rondgang van de aarde om de zon.

Nu is de door de klok in uren, minuten en seconden gehakte dag onze leidraad waarin eigenlijk elke seconde vastligt en meetbaar is. Het jaar is door de maanden en de dagen ook exact verdeeld.

De kleurklok die hier gebruikt wordt maakt eigenlijk gebruik van dezelfde basis, het Jaar en de Dag alleen is hier de dag niet in stukjes gehakt maar doorloopt de klok geleidelijk de hele kleurencirkel. Doordat de kleurencirkel 12 kleuren gebruikt past het systeem wel mooi op de twee andere van 12 maanden en 24 uren.